Kisses » Specials » Pijn

Pijn bestrijden, pijn beleven

Pijn bestrijden, pijn beleven Pijn is de algemene term voor het ervaren van ongenoegen na een verwonding. Bij het woord pijn denkt men over het algemeen direct aan lichamelijke pijn. Hoewel pijn vaak lichamelijk is, kan pijn wel degelijk psychisch zijn. Bij liefdesverdriet of depressiviteit, is er immers ook sprake van pijn. De pijn van een gebroken hart of een hartinfarct zijn natuurlijk geheel verschillend, maar in beide gevallen kan men pijn ervaren. Pijn is vrijwel altijd een waarschuwingssignaal dat er iets niet goed gaat. Toch is dat niet altijd waar, want pijn van weeën bij een bevalling is geen teken dat er iets niet goed gaat, maar het is een teken dat je aan het bevallen bent. In het merendeel van de overige gevallen van lichamelijke pijn is pijn echter gewoon een waarschuwing dat je je bezeerd hebt of dat er in je lichaam iets niet in orde is. Pijn is feitelijk een signaal en pijn wordt vrijwel altijd als onprettig ervaren.

Pijn ervaren we niet allemaal hetzelfde. De ene persoon heeft overigens ook een hogere pijndrempel als de ander. Er bestaan zelfs mensen die geen lichamelijke pijn kunnen voelen door een zeldzame gen mutatie die congenitale analgesie wordt genoemd. En van mensen die het Syndroom van Down hebben is bekend dat ze meestal wat minder snel pijn ervaren, oftewel, hun pijngrens ligt hoger. Dit wil niet zeggend at zij geen pijn voelen. Ze zijn iets kwetsbaarder voor lichamelijke klachten omdat ze mogelijk later aangeven pijn te hebben.

Wat is pijn?

Lichamelijk pijn ervaren is een teken dat er in het gebied waar de pijn gevoeld wordt een verwonding heeft plaatsgevonden. De pijn is een reactie op die verwonding. Pijn kan ook een symptoom zijn van ontstekingen, of van voorwerpen waar het lichaam last van heeft, zoals bijvoorbeeld galstenen of nierstenen. Pijn is echter een breed begrip. Hoofdpijn is in principe geen gevolg van een beschadiging, en menstruatiepijn, of pijn tijdens een bevalling, wil (als alles goed is) niet zeggen dat er iets loos is in je lichaam. Ook kunnen mensen erge pijn hebben terwijl er geen oorzaak voor gevonden wordt, en bij het fenomeen fantoompijn treedt pijn op in een geamputeerd lichaamsdeel. Een lichaamsdeel wat er dus niet meer zit.

Hoe wordt pijn waargenomen?

Bij pijn wordt er een stofje aangemaakt: prostaglandine. Dit stofje helpt signalen van pijn naar de hersenen te leiden, door zenuwen te prikkelen. Via het ruggenmerg wordt aan de hersenen doorgegeven dat er sprake is van pijn. Pijn dient als waarschuwing. Als we geen pijn zouden voelen zouden we heel snel verongelukken of doodgaan aan infecties. We zouden niet begrijpen waarom we onszelf moeten beschermen tegen verwondingen en we zouden risico's nemen die ons leven continu in gevaar zouden brengen. Er zijn twee soorten lichamelijke pijn:
  • Pijn die acuut optreed - ongeval, blessure, et cetera.
  • Pijn die chronisch is - pijn in gewrichten, RSI, aanhoudende migraine, et cetera.

Geestelijke pijn

Hoewel het bij pijn omschrijving niet expliciet genoemd wordt zou je ook voor geestelijke pijn kunnen stellen dat er twee soorten pijn bestaan:
  • Pijn die acuut optreedt - bij liefdesverdriet of rouw bijvoorbeeld
  • Pijn die (chronisch) aanwezig is - depressie, angststoornissen, angsten algemeen, psychose et cetera

Uit onderzoek is in elk geval wel gebleken dat het gebied in de hersenen dat actief is bij geestelijke pijn (zoals bijvoorbeeld door iemand stelselmatig te negeren) hetzelfde gebied in de hersenen is wat actief is bij lichamelijke pijn.

Bij pijn waarvoor geen oorzaak is, of pijn die ontstaat na (niet zelf te behandelen) letsel, neem je altijd contact op met de huisarts. Ook als je pijn niet kunt verklaren is het nodig om langs de huisarts te gaan.
Pijn in slokdarm en slokdarmspasme

Pijn in slokdarm en slokdarmspasme

De slokdarm bestaat uit glad spierweefsel en kan een zeer specifieke pijn veroorzaken als de slokdarm verkrampt, samentrekt of een spasme krijgt. Iedereen kent wel het uiterst onprettige gevoel als ee…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelen

Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelen

Brandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokdarm ontstoken kan raken van brandend maagzuur. Als brandend maagzuur steeds terug…
Maagpijn, wat is de oorzaak?

Maagpijn, wat is de oorzaak?

Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen de navel en onder het borstbeen. Dit gebied wordt ook epigastrisch gebied genoem…
Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?

Buikgriep, wat zijn de verschijnselen?

Buikgriep, wat zijn de verschijnselen? Buikgriep heeft verschillende symptomen. Zo komt bijvoorbeeld diarree, braken en koorts voor, maar ook misselijk zijn, moe zijn en spierpijn hebben, hoofdpijn, m…
Doet een bevalling pijn? Geboorte en weeën

Doet een bevalling pijn? Geboorte en weeën

Een bevalling doet pijn. Daar zijn alle vrouwen die ooit een kind hebben gekregen het eigenlijk wel over eens. De bevalling kan op verschillende momenten pijn doen. De pijn is steeds anders. Zo is de…
Verliefd of liefdesverdriet, hoe voelt het?

Verliefd of liefdesverdriet, hoe voelt het?

Verliefd, de meeste mensen worden wel eens verliefd op iemand. Als je verliefd bent is die ander ongelooflijk verleidelijk voor je. Je kunt bijna nergens anders meer aan denken dan aan de persoon waar…
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap, is dat gevaarlijk? Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een signaal zijn dat er iets mis is. Daarom wordt bij heftige hoofdpijn in de zwangerschap aangeraden direct…
Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?

Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?

Borsten kunnen regelmatig pijn doen of gevoelig zijn. Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Gevoelige borsten komen bijvoorbeeld vaak voor als je on…
Buikpijn in de zwangerschap?

Buikpijn in de zwangerschap?

Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruatiepijn lijkt. Op zich is dat begrijpelijk. De baarmoeder bestaat uit glad spierw…
De pijn van weeën bij de bevalling herkennen

De pijn van weeën bij de bevalling herkennen

Pijn bij de bevalling, de meeste zwangere vrouwen zien er tegenop. Ben je voor de eerste keer in verwachting dan weet je niet goed wat je te wachten staat. Terwijl de zwangerschap voor allerlei nieuwe…
Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?

Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?

Een letseladvocaat wordt ook wel een letselschade advocaat genoemd. Het is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in letselschade en de advocaat is lid van LSA, voluit de Vereniging van Letselsch…
Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?

Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?

Er bestaan vele soorten pijnstillers. Van medicijnen tegen zware pijn tot medicijnen tegen eenvoudiger of veelvoorkomende pijnen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn, rugpijn of pijn als gevolg va…
Migraine, wat helpt er tegen?

Migraine, wat helpt er tegen?

Migraine is een type hoofdpijn die vaak voorkomt en zich kenmerkt door zware bonzende hoofdpijn, frequent slechts aan een kant van het hoofd. Migraine neemt toe bij inspanning. Het komt vaak voor dat…
Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?

Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?

Kiespijn veroorzaakt vaak een zeurende pijn, die meestal plotseling komt opzetten. De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes in het gebit. Gaatjes in de kiezen of tanden wordt cariës, of…
Dr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachten

Dr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachten

Dr. Ho Electro Stimulator systeem is een systeem dat ontworpen is door arts Dr. Ho, om rugpijn en nekklachten te verminderen. Veel mensen hebben last van rugpijn, en/of pijn in de schouders en nek. Te…
Gepubliceerd door Kisses op 12-04-2014, laatst gewijzigd op 21-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.aleve.nl/nl/wat-is-pijn
  • www.kennislink.nl/publicaties/schelden-doet-wel-pijn
  • www.nu.nl/wetenschap/3576521/genmutatie-gevonden-bij-meisje-geen-pijn-voelt.html