Plastische chirurgie, wat is er allemaal mogelijk?
Vroeger werden correcties aan het menselijk lichaam voornamelijk uitgevoerd als de patiënt verminkingen, of andere lichamelijke tekortkomingen had. Door de wereldoorlogen kwamen de technieken van plastische chirurgen in een stroomversnelling. Later riep men steeds vaker om zuiver cosmetische redenen de hulp in van de plastisch chirurg. Plastische chirurgie is inmiddels zo ver ontwikkelt dat men in klinieken terecht kan voor een scala aan verfraaiingen.
Reconstructieve en cosmetische chirurgie
Veranderingen laten aanbrengen aan uw lichaam door middel van operatief ingrijpen, is een flinke stap. Vaak lopen mensen er jarenlang over te denken voordat ze de stap wagen om het met een arts te bespreken. Vrouwen ondergaan vaker cosmetische operaties dan mannen, maar ook mannen laten steeds vaker iets aan hun uiterlijk corrigeren, bijvoorbeeld door middel van een
oogcorrectie of een
facelift.
Constructieve chirurgie en cosmetische chirurgie
Vroeger, toen de plastisch chirurg nog niet zo lang bestond, kwamen voornamelijk mensen, die in hun leven verminkingen hadden opgelopen, in aanmerking voor hulp van de plastisch chirurg. Er was dan sprake van constructieve chirurgie, bijvoorbeeld brandwond correcties of (andere) littekencorrecties. Constructieve chirurgie houdt zich bezig met het zo goed mogelijk herstellen van verminkte delen van het lichaam. Ook mensen met extreem afstaande oren, opvallend grote of kromme neuzen, of vrouwen met zulke grote borsten dat er lichamelijke en/of psychische klachten door ontstonden, kwamen bij de plastische chirurg terecht. Vaak werden er dan eerst nog heel wat gesprekken gevoerd alvorens de patiënt in aanmerking kwam voor een operatie. De cliënt moest in bepaalde gevallen de arts overtuigen dat hij of zij psychisch zo ernstig onder het uiterlijk leed dat een operatie de kwaliteit van leven aanzienlijk zou verbeteren.
Langzaam maar zeker zag men echter de voordelen van zuiver
cosmetische operaties voor een groter publiek wel in, en ook de verzekeraars waren vaker bereid een en ander te vergoeden. Bij cosmetische chirurgie is men bezig het uiterlijk te verfraaien, zonder dat daar een medische reden voor is. Tegenwoordig is er een groot aantal artsen en chirurgen die (naast constructieve ingrepen, ook) zuiver cosmetische ingrepen verricht. Er blijkt een enorme behoefte aan operaties die onze lichamen jonger, slanker en mooier maken. Een bezoek aan een plastisch chirurg is nu min of meer algemeen erkend geworden.
Facelift, oogcorrectie, grotere borsten...
Tegenwoordig is het verfraaien van het lichaam door middel van operatieve ingrepen, dan ook niets nieuws meer. Veel beroemdheden hebben een
facelift gehad, of hebben hun lippen laten vergroten of rimpels laten verwijderen door andere methodes. Na de populaire TV-serie Bay Watch waarin (onder andere) Pamela Anderson trots haar door een plastisch chirurg vergrootte borsten showde, werd er een run op borstvergrotingen in gang gezet. Graatmagere fotomodellen die zichzelf uithongeren om toch maar vooral aan het doorgeschoten slankheidsideaal te voldoen, en die door het ziekelijke hongeren geen borsten meer over hebben, kiezen ook steeds vaker voor een operatieve ingreep om bij de plastisch chirurg toch nog een paar vrouwelijk ogende borsten te verkrijgen, zonder dat ze een grammetje gewicht in de vorm van vet, hoeven aankomen.
Kosten van plastische chirurgie
Plastische chirurgie is niet goedkoop en voor veel mensen is het niet te betalen, maar voor mensen die het wel kunnen betalen en die het uiterlijk erg belangrijk vinden, kan een verfraaiing van het lichaam het leven aangenamer maken.
Corrigerende operaties die tegenwoordig het meest worden uitgevoerd zijn:
- Ooglidcorrecties (onder en boven het oog)
- Facelift (groot en klein)
- Borstvergroting
- Borstverkleining
- Borsten liften
- Buikwandcorrecties
- Neus correctie of verkleining
- Oor correcties
- Liposuctie (vet wegzuigen)
- Vagina correctie (steeds vaker)
Andere ingrepen, zoals
lippen opvullen,
rimpels opvullen met collageen of met andere ‘vulmiddelen’ en
botox behandelingen, zijn kleinere cosmetische ingrepen. Voor kleinere, zuiver cosmetische ingrepen geldt uiteraard dat daar al helemaal geen medische reden voor is en dus komen deze behandelingen altijd voor rekening van de cliënt.
Vergoeding plastisch chirurg
Voor de grote ingrepen geldt dat deze alleen door verzekeraars vergoed worden indien er aantoonbaar sprake is van medische noodzaak tot operatief ingrijpen. Een
ooglid correctie zou dus door een verzekeraar vergoedt kunnen worden als een ooglid zo buitensporig over het oog hangt dat een patiënt niet meer kan lezen of gehinderd wordt bij het zien. Een
maagverkleining (of maagband), wat geen cosmetische ingrepen zijn, maar die wel indirect forse invloed op het uiterlijk (kunnen) hebben, kunnen noodzakelijk zijn als een patiënt met ernstig overgewicht grote gezondheid risico’s loopt die alleen door een verkleining van het maagvolume kunnen worden bestreden. Borstprotheses komen voor vergoedingen in aanmerking als er sprake is van volledige of gedeeltelijke borstamputatie. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van vergoeding van
correcties aan de borsten, maar dan moet er sprake zijn van uitzonderlijke verschillen in afmetingen van borsten (twee cupmaten (of meer) per borst) of verminking.
Flaporen komen (eventueel) in aanmerking voor vergoedingen als de ingreep voor het 12e levensjaar wordt uitgevoerd. Buikwandcorrecties worden alleen in uitzonderlijke situaties vergoed waarbij er sprake moet zijn van ernstige problemen die door de hangende buik veroorzaakt worden, zoals onbehandelbaar smetten van huid in huidplooien, of buiken die zo ver over de dijbenen hangen dat lopen bemoeilijkt wordt.
Aangeboren 'verminking'
Correcties van lichamelijke 'afwijkingen van het gangbare' zoals een open verhemelte met scheve lip, of correctie van andere aangeboren afwijkingen, worden in principe wel vergoed.
Psychisch lijden door uiterlijk
Psychisch lijden onder lichamelijke ‘tekorten’ (al dan niet ‘zich ingebeeld’ of juist wel terecht) is geen argument voor vergoeding.
Bron: http://www.vgz.nl/default.asp?pagina_id=415