Kisses » Specials » Kanker verschijnselen

Kanker symptomen en verschijnselen herkennen

Kanker symptomen en verschijnselen herkennen Kanker kan in principe op elke plaats waar zich levende cellen in het lichaam bevinden, voorkomen. Er zijn typen kanker die vaak voorkomen, en er zijn zeldzame vormen van kanker. Om kanker te herkennen is men over het algemeen waakzaam voor bepaalde verschijnselen. Knobbeltjes, verdikkingen in klieren of weefsel of botten, vermoeidheid, gewichtsverlies, ziekteverschijnselen die niet over gaan, nachtzweten... Er zijn legio verschijnselen die een gevolg van kanker kunnen zijn. Is kanker bijtijds te herkennen? Regelmatig is kanker vroeg te herkennen, maar helaas lang niet altijd. Wat een gewone griep kan lijken, kan een ernstige agressieve vorm van kanker blijken te zijn. Of een bultje in de borst of in ander weefsel, kan lange tijd onopgemerkt blijven. Zolang kanker geen opvallende klachten vertoont, is het dus moeilijk om het te herkennen. Kanker wordt ontdekt als er klachten ontstaan zoals:
  • irritatie op een bepaalde plaats van het lichaam.
  • pijn (ergens in het lichaam).
  • jeuk (bijvoorbeeld op de huid of aan de borst).
  • bulten of knobbels of schilferige plekjes op de huid.
  • moedervlekken die jeuken en/of bloeden en/of van vorm veranderen en niet scherp omlijnd zijn.
  • nieuwe moedervlekken.
  • dikke klieren in de lies, oksels, hals die langer aanhouden.
  • plekjes die niet genezen.
  • vaginaal bloedverlies of afscheiding buiten de menstruatie om.
  • zaadballen klachten en/of veranderde afscheiding uit de penis.
  • stoelgang is anders geworden.
  • bloed bij de ontlasting.
  • aanhoudende heesheid.
  • slikklachten.
  • eten zakt slecht door de slokdarm.
  • hoest die niet overgaat.
  • bloed ophoesten.
  • moeite met plassen of andere klachten bij plassen.
  • gewichtsverlies zonder een duidelijke oorzaak.
  • pijn.
  • koorts die aanhoudt of terugkeert.
  • nachtzweten.
  • overige (ziekte)verschijnselen die niet te verklaren zijn.

Is het kanker?

Voor alle klachten geldt dat het geen kanker hoeft te zijn, maar dat dit het beste door een arts beoordeeld kan worden. Ook is niet elke klacht een reden om naar de huisarts te gaan, hoe ernstiger de klacht, hoe beter het is om het snel te laten uitzoeken. Klachten die langer bestaan dan enkele weken moet u laten beoordelen door een arts. Ook dit is weer lastig te bepalen. Keren klachten terug of zijn ze niet te verklaren, ga dan sowieso naar de huisarts. Vertrouwt u het niet, ga dan naar de huisarts.

Hoe krijg je kanker?

Kanker kan men door vele oorzaken krijgen. In principe neemt de kans naarmate we ouder worden toe dat cellen in ons lichaam zich een keer verkeerd gaan delen en het afweersysteem de foute deling niet kan opvangen. Kanker wordt ook wel een ouderdomsziekte genoemd, omdat kanker vroeg of lat een keer zal optreden bij cellen die zich continu delen, wat bij cellen van elk levend wezen nou eenmaal dagelijks plaatsvindt. Zelfs planten kunnen tumoren krijgen die feitelijk hetzelfde tot stand komen als kanker bij dierensoorten (zoals wij mensen). Een op de drie mensen in Nederland sterft in Nederland aan kanker.
Darmkanker symptomen en verschijnselen

Darmkanker symptomen en verschijnselen

Darmkanker kan op elke plaats in de darmen tot ontwikkeling komen. Wat zijn de symptomen en verschijnselen bij deze vorm van kanker? De symptomen die voorkomen bij darmkanker worden voor een groot dee…
Sarcoom. Wat is weke delen kanker?

Sarcoom. Wat is weke delen kanker?

Sarcomen, of kanker van de weke delen, is kanker die zich in de zachte weefsels van het lichaam bevinden. Het zijn de weefsels die zich overal in het lichaam bevinden, direct onder de huid maar ook om…
Pijn in slokdarm en slokdarmspasme

Pijn in slokdarm en slokdarmspasme

De slokdarm bestaat uit glad spierweefsel en kan een zeer specifieke pijn veroorzaken als de slokdarm verkrampt, samentrekt of een spasme krijgt. Iedereen kent wel het uiterst onprettige gevoel als ee…
Bultje of een dikke klier gevonden, wat kan het zijn?

Bultje of een dikke klier gevonden, wat kan het zijn?

Klieren kunnen om veel redenen opzetten en het hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. Als de zwelling niet afzakt en de oorzaak is onduidelijk, is het het beste om uit te laten zoeken wat de oorzaak nu p…
Dikke klieren, bang voor kanker

Dikke klieren, bang voor kanker

Opgezette, dikke klieren. Hoe weet je of het geen kanker is? Hoewel kanker een ziekte is die veel voorkomt, hebben de meeste gevallen waarbij je last hebt van opgezette klieren meestal gelukkig niets…
Kanker, hoe herken je kanker?

Kanker, hoe herken je kanker?

Omdat er zoveel verschillende soorten kanker zijn, die elk hun eigen kenmerken (kunnen) hebben, is het niet eenvoudig om kanker te herkennen. Bij de geringste klachten is het aan te raden deze met de…
Nachtzweten bij leukemie, symptomen

Nachtzweten bij leukemie, symptomen

Nachtzweten wordt vaak in verband gebracht met leukemie. Het gaat dan om heftig nachtzweten. Nachtzweten is echter een algemene klacht die ook bij andere aandoeningen voor kan komen. Het is dan ook ze…
CT Scan informatie

CT Scan informatie

De CT scan maakt röntgenfoto's van het lichaam maar zodanig dat het lichaam plakje voor plakje bekeken kan worden door de arts. Om een CT Scan te laten maken moet de patiënt in een langwerpig röntgena…
Chemo-bommen. Methode chemotherapie, hoe werkt het?

Chemo-bommen. Methode chemotherapie, hoe werkt het?

Chemobommen of chemo-bommetjes. Het is een nieuwe methode van chemotherapie om kanker te behandelen. Chemobommen behandelen de kanker plaatselijk. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden voordat de t…
Coloscopie, hoe gaat dat?

Coloscopie, hoe gaat dat?

Soms is het nodig om een coloscopie te laten maken, bijvoorbeeld om te onderzoeken of er darmpoliepen of tumoren in de darmen zitten. Een coloscopie is een onderzoek van de darmen waarbij gebruik gema…
Slokdarmkanker, verschijnselen en symptomen

Slokdarmkanker, verschijnselen en symptomen

Slokdarmkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit type kanker komt in Nederland het meest voor onderin de slokdarm, maar slokdarmkanker kan echter ook hoger in de cellen van de slokdarm o…
Gepubliceerd door Kisses op 03-05-2014, laatst gewijzigd op 01-09-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/