Leven op andere planeten
Is er leven op andere planeten? Welke voorwaarden zijn noodzakelijk voor het ontstaan van leven? Het leven op onze planeet nemen we dagelijks voor lief als de gewoonste zaak van 'de wereld.' Toch tasten wetenschappers nog in het duister over de exacte factoren die het leven hebben doen ontstaan. Aangezien de aarde te vergelijken is met een bacterie op een zandkorrel die op een oneindig strand vol zandkorrels ligt, lijkt kans op leven op andere planeten heel waarschijnlijk.
Bewijzen voor leven op anderen planeten. Heel concreet zijn de bewijzen nog niet. Zo zijn ufo waarneming vaak mysterieus en niet goed wetenschappelijk te onderzoeken. Dergelijke waarnemingen zijn gebaseerd op verklaringen van mensen en foto's en tegenwoordig ook steeds vaker van filmmateriaal. Hoewel er steeds vaker ufo waarnemingen worden gedaan vergezeld van indrukwekkende filmopnames (dankzij de komst van de smartphone dragen veel mensen tegenwoordig altijd een foto en filmcamera op zak) werden opnames nog nooit met 100% zekerheid als buitenaards bewezen.
Ruimtevaart
De mens heeft een actief ruimtevaartprogramma. Er zijn verschillende astronauten naar de maan geweest en dat is voor ons als mensen, heel bijzonder. Het is voor ons echter moeilijk om gezond te blijven in het heelal. Onze botten gaan snel achteruit en ook onze spieren. Astronauten die lang in de ruimte verblijven, verzwakken rap en worden op den duur kwetsbaar voor lichamelijke problemen.
Leven op de maan
Is er leven op de maan? Hoewel er in de vorm van ijs water op de maan aanwezig is, is er geen leven ontdekt.
Leven op Mars
Op mars zijn verschijnselen ontdekt die in de richting van leven beginnen te wijzen. Evenwel is er nog steeds geen overtuigend bewijs gevonden. Er zijn wel raadselen die niet verklaard kunnen worden, en verder onderzocht kunnen worden, want reizen naar planeet Mars is voor mensen feitelijk al haalbaar. Overleven op Mars zal echter niet eenvoudig zijn. In 2024 wil stichting Mars One een groep mensen naar de rode planeet sturen. Zij zullen in 2025 aankomen op de planeet en een nederzetting stichten. Het is een gewaagd project. De astronauten zullen nooit terug kunnen keren naar de aarde en dus uiteindelijk hun laatste adem uitblazen op de rode planeet. Hun levensomstandigheden zullen uitermate bar en uitzichtloos zijn. Bovendien is het allemaal niet zeker dat zij de reis überhaupt zullen overleven. Toch zijn er veel mensen die zich hebben opgegeven om mee te gaan. Voor het avontuur? Om geschiedenis te schrijven? Uit een diepgewortelde liefde voor deze bijzondere planeet in ons zonnestelsel? Of misschien omdat het leven op aarde hen niet meer bevalt. Iedere astronaut zal zijn eigen redenen hebben, maar het blijft een zeer risicovolle en bizarre onderneming.
Is er leven in het heelal?
Dat er leven is in het heelal is duidelijk en 100% bewezen, want de aarde wemelt namelijk van leven en die bevindt zich in het heelal. De kans dat er in een van de ontelbare zonnestelsels ook leven is ontstaan is enorm groot. Contact leggen met leven op andere planeten is om meerdere redenen echter moeilijk:
- de afstanden in de ruimte (waar moet je zoeken?)
- Als we leven willen ontdekken op grote afstand, moet het wel intelligent leven zijn, want primitieve levensvormen kunnen geen communicatie uit de ruimte herkennen
Men ontdekt tegenwoordig wel steeds vaker planeten in verre zonnestelsels die verschijnselen hebben die op leven zouden kunnen wijzen, zoals de uitstoot van bepaalde stoffen (Co2) in bepaalde seizoenen (Mars), of blauwe planeten in andere zonnestelsels die een atmosfeer hebben.
Verschillende wetenschappers verwachten binnen afzienbare tijd het bewijs te kunnen leveren dat er levensvormen zijn op andere planeten.