Kisses » Specials » Huidproblemen

Hoe kan je huidproblemen herkennen en verhelpen?

Hoe kan je huidproblemen herkennen en verhelpen? De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. De functie van de huid is bescherming tegen indringers van buitenaf, bescherming tegen schade aan onderliggende delen, bescherming tegen uitdroging ... De huid is echter ook kwetsbaar, aangezien het zo'n belangrijke functies heeft. De huid kan geïrriteerd raken, beschadigd, of er kunnen huidproblemen ontstaan die door bacteriën of virussen veroorzaakt worden. Sommige huidproblemen ontstaan van binnenuit, zoals bijvoorbeeld acne. De huid is een soort pantser tegen ziekmakers van buitenaf. Bij volgroeide mensen beslaat de huid zelfs gemiddeld twee vierkante meter en zo veel huid weegt ongeveer 7 à 8 kilo. Je huid beschermt je (gezondheid) zo goed mogelijk tegen virussen, bacteriën en andere indringers van buitenaf. Niet elke huid is hetzelfde. De een heeft een vette en de ander een droge of gemiddelde huid.

De conditie van je huid

De conditie van je huid wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld gezond leven en eten, dagelijks voldoende drinken, gevoeligheid voor (bijvoorbeeld) zonlicht of veroudering, alsook pigmentatie en talg en vuil van buitenaf. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de huid.

Huidsmetten en andere 'algemene' huidproblemen

Veel mensen hebben weleens last van algemene huidproblemen zoals pigmentvlekjes, puistjes, een huidschimmeltje of een wrat. Ook verstopte poriën komen veel voor. Huidsmetten komt vaak voor bij mensen met overgewicht. Dit soort huidproblemen kan je vaak zelf verhelpen, soms met wat advies of met een hulpmiddel van een huisarts.

Ernstigere huidproblemen

Ernstigere huidproblemen zijn huidziektes. Deze kunnen genetisch zijn of veroorzaakt door worden door infecties of andere factoren. De huisarts zal je dan kunnen verwijzen naar een huidarts.

Huidproblemen door uitrekken van de huid

Een deel van de huidproblemen worden veroorzaakt door uitrekking van de huid, zoals bij zwangerschap (striae) en overgewicht (huidoverschot). Deze problemen kunnen in sommige gevallen door een plastisch chirurg worden verholpen.
Huidsmetten, hoe behandelen?

Huidsmetten, hoe behandelen?

Er zijn veel huidproblemen, waaronder smetten. Bijvoorbeeld smetplekken onder de borsten of in de liezen. Wat is er tegen te doen? Smetten van de huid (de officiële naam is entertrigo) komt veel voor;…
Schimmelinfectie van de huid

Schimmelinfectie van de huid

Huidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum, waarbij er rode ringen en kringen op de…
Acne, hoe kom je van puistjes af?

Acne, hoe kom je van puistjes af?

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem. In de puberteit krijgen vrijwel alle jongeren met jeugdpuistjes te maken. De een heeft er meer last van dan de ander. Puistjes worden ook wel pukkels genoemd.…
Wratten verwijderen, hoe?

Wratten verwijderen, hoe?

Wratten zijn verdikkingen in de huid die veroorzaakt worden door virussen in de huid. Het zijn geen tumoren. Er zijn meer dan 30 verschillende soorten virussen die wratten kunnen veroorzaken. Gewone w…
Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?

Waterwratjes verwijderen, hoe doe je dat?

Waterwratjes zijn een bepaald type wratten en worden veroorzaakt door een virus. De officiële naam voor waterwratten is Mollusca contagiosa. Waterwratten worden ook bolhoedwratten of luchtpukkels geno…
Eczeem, wat is het?

Eczeem, wat is het?

Eczeem is huiduitslag waarbij er sprake is van jeuk, mogelijk zwelling, en de huid kan warm aanvoelen. Eczeem veroorzaakt rode plekken, vaak met minuscule pukkeltjes, die droog kunnen zijn maar ook vo…
Striae in de huid voorkomen of verwijderen?

Striae in de huid voorkomen of verwijderen?

Striae is een veel voorkomend probleem. Striae wordt vaak omschreven als strepen in de huid. Striae komt regelmatig voor bij zwangerschap, gewichtstoename, en snel groeiende spieren. Het volume onder…
Huid bleken, hoe doe je dat?

Huid bleken, hoe doe je dat?

Je huid bleken, hoe pak je dat aan? De meeste mensen die hun huid willen bleken doen dat omdat er kleurverschillen in de huid zichtbaar zijn, bijvoorbeeld pigmentvlekken, of donkere plekken onder de o…
Eelt onder de voeten verwijderen, hoe doe je dat?

Eelt onder de voeten verwijderen, hoe doe je dat?

Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met eeltvorming op drukplekken op het lichaam. Bekend is uiteraard het eelt onder de voeten. De opperhuid (hoornlaag) wordt dikker op plaatsen waar druk op de…
Gepubliceerd door Kisses op 31-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay