Kisses » Specials » Koningsdag

Koningsdag, wat is er te doen?

Koningsdag, wat is er te doen? De vrijmarkt op Koningsdag trekt honderdduizenden bezoekers. Op Koningsdag viert Nederland de verjaardag van Koning Willem-Alexander. In alle grote en kleine steden is vrijmarkt, iedereen mag dan verkopen en kopen zonder vergunning. Alles wat je die dag verdient is belastingvrij. Veel mensen verkopen vooral gebruikte spullen, zoals oud speelgoed, kleding, boeken, zolderopruimingen. Wanneer is het Koningsdag? Wat mag je wel en niet verkopen op de vrijmarkt? Welke feesten zijn er? De vrijmarkt op Koningsdag is een echte publiekstrekker. Je kunt ervoor kiezen om je spullen te verkopen, maar je kunt ook gewoon lekker rondwandelen en juist op zoek gaan naar leuke spullen. Koningsdag is net als Koninginnedag elk jaar in april. Koningsdag wordt gevierd ter ere van de verjaardag van de koning. Koning Willem is op 27 april jarig maar Koningsdag woordt niet altijd op exact die datum gevierd. Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Dit wil ook zeggen dat indien Koningsdag op een werk/dag of schooldag valt, 'iedereen' op die dag vrij heeft.

Datum Koningsdag 2015 -2025 - wanneer wordt Koningsdag gevierd?

Koningsdag wordt gevierd op:
  • 2015: maandag 27 april

Koningsdag, Koninginnedag, Prinsessendag

Koningsdag was voorheen Koninginnedag. Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix vierden allemaal hun verjaardag met dit grote feest. Koninginnedag is echter voortgekomen uit Prinsessendag. Prinsessendag werd in het leven geroepen door de regering, die wilde dat Nederlanders zich meer verbonden zouden voelen met elkaar en met het koningshuis. De oogstfeesten waren toen nog terugkerende feestdagen maar deze werden vervangen voor Prinsessendag.
  • De eerste Prinsessendag (31 augustus) werd gevierd toen prinses Wilhemina 9 jaar werd. Toen Wilhelmina koningin werd veranderde de naam van de feestdag in Koninginnedag. Vijftig jaar lang werd het feest op 31 augustus gevoerd.
  • Toen prinses Juliana (de dochter van Wilhelmina) in 1948 koningin werd, bleef het feest bestaan en veranderde de datum naar 30 april, de verjaardag van Juliana.
  • Toen prinses Beatrix (de dochter van Juliana) koningin werd, bleef men Koninginnedag op 30 april vieren, aangezien de datum goed beviel.
  • Prins Willem-Alexander werd op 30 april 2013 koning. Hij is op 27 april jarig en wil Koningsdag graag op die dag vieren. In 2014 werd het echter op 26 april gevierd aangezien dat een zaterdag was.

Wanneer is het Koningsdag?

Koningsdag zal in principe altijd op 27 april gevierd worden, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Uitgezonderd dus de keren dat 27 april op een zondag valt, dan wordt het feest op zaterdag gevierd. Vandaar dat de eerste Koningsdag in 2014 op zaterdag 26 april gevierd werd. In 2015 valt 27 april op een maandag en dus wordt het dan ook gewoon op maandag 27 april gevierd.

Wat is er te doen op Koningsdag?

Op Koningsdag wordt er naast de vrijmarkt heel veel georganiseerd. Vooral in de grote en kleinere steden zijn er allerlei festiviteiten met optredens, die de moeite waard zijn om mee te maken.
Vrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels?

Vrijmarkt Koningsdag, wat zijn de regels?

Koningsdag. In 2017 valt Koningsdag op 27 april. De meeste mensen weten dat op Koningsdag de verjaardag van koning Willem Alexander gevierd wordt. Er is dan vrijmarkt, net als vroeger op Koninginnedag…
Koningsdag, zakkenrollen voorkomen

Koningsdag, zakkenrollen voorkomen

Op Koningsdag wordt de verjaardag van de koning gevierd, uitgezonderd wanneer zijn verjaardag op een zondag valt, dan wordt het feest verschoven naar de maandag. De politie waarschuwt voor zakkenrolle…
Koningsdag, vrijmarkten voor kinderen Amsterdam

Koningsdag, vrijmarkten voor kinderen Amsterdam

Op Koningsdag zijn er in Amsterdam een aantal lokaties die speciaal gereserveerd worden voor de vrijmarkt van kinderen. Volwassenen mogen hier dus geen eigen plek innemen en handelaren mogen er niet k…
Koningsdag feesten en evenementen Amsterdam

Koningsdag feesten en evenementen Amsterdam

Op Koningsdag worden er overal in het land feesten en evenementen georganiseerd. Welke feesten er in jouw regio worden georganiseerd zijn natuurlijk altijd terug te vinden in regionale kranten. In Ams…
Je auto op Koningsdag in Amsterdam parkeren?

Je auto op Koningsdag in Amsterdam parkeren?

Waar kan je auto parkeren op Koningsdag? Openbare parkeerplaatsen zijn gratis op Koningsdag, maar hoe vind je een plekje? In Amsterdam is het enorm druk, en ontelbare mensen komen op Koningsdag met de…
Gepubliceerd door Kisses op 18-04-2014, laatst gewijzigd op 23-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/hoe-koninginnedag-ontstaan
  • http://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/monarchie/koningsdag/