Sinterklaasavond vieren met surprises en lekkernijen
Sinterklaasavond wordt in Nederland op 5 december met een pakjesavond gevierd. In België viert men ook het sinterklaasfeest, maar daar wordt het niet met een pakjesavond gevierd maar met pakjesochtend, op 6 december. Elk jaar wordt het sinterklaasfeest in Nederland gevierd met surprises en talloze andere cadeautjes. Het sinterklaasfeest wordt vaak gevierd met sinterklaasliedjes en sinterklaasgedichten, strooigoed en andere lekkernijen, cadeautjes en surprises.
Kinderfeest
Op sinterklaasavond is het de bedoeling dat vooral de kinderen cadeautjes krijgen. Het is van oorsprong immers een feest voor kinderen. In Nederland geven volwassenen echter ook steeds vaker cadeautjes aan elkaar. Afhankelijk van je beurs kunnen het natuurlijk goedkope en dure cadeautjes zijn.
Surprises en sinterklaasgedichten
Sinterklaas Surprises zijn typisch Nederlands. Als je een surprise maakt is het de bedoeling dat je een cadeautje verstopt in een verrassingsverpakking. De surprise is als grap bedoeld, vaak in combinatie met een rijmend gedicht. Surprises worden door de maker in elkaar gezet. De buitenkant is een nep-cadeau, bijvoorbeeld een televisie gemaakt van een kartonnen doos, gemaakt voor iemand die veel van tv-kijken houdt. In de namaak tv van karton bevindt zich dan een echt cadeautje. Een surprise kan ook zo in elkaar gezet worden dat de ontvanger ermee bij de neus genomen wordt, bijvoorbeeld een zogenaamde 'vieze surprise.' Dat zou een doos kunnen zijn die vol met vieze dingen zit, bijvoorbeeld krantenproppen met stroop erop. In elk geval bevat een surprise wel een echt cadeautje, maar de persoon die de surprise krijgt wordt eerst gefopt met een zelf gefabriceerd namaakcadeau.
Sinterklaasgedichten
Op sinterklaasavond worden er ook veel sinterklaasgedichten uitgedeeld. Een sinterklaasgedicht is (zogenaamd) afkomstig van sinterklaas en zijn pieten, en bevat vaak kritische sneren op rijm. De gedichten zijn anoniem (want ze komen altijd uit naam van Sint en/of Piet) en grappig maar vaak toch ook wel kritisch van inhoud.
(Zwarte) Piet
Het karakter van ieder feest verandert in de loop der tijd nogal eens. Zo is ook het sinterklaasfeest aan verandering onderhevig. In 2016 komen er naar aanleiding van een (al enkele jaren lopende) discussie aangaande discriminatie (gezien de huidskleur in combinatie met het karikaturale uiterlijk en het ontstaan van Zwarte Piet) steeds minder vaak Zwarte Pieten voor. Steeds vaker ziet men pieten in andere kleuren en en andere variaties.
Overige gewoontes waarmee men sinterklaasavond viert
Op het sinterklaasfeest worden er ook specifieke lekkernijen geserveerd, zoals: strooigoed (bestaande uit pepernoten en ander gemengd snoepgoed), chocoladeletters, chocolade figuren in de vorm van sinterklaas en piet, banketletters en banketstaven met zoet spijs, banketletters of banketstaven met hartige vulling, marsepeinen figuren. Ook wordt de schoen bij de kachel gezet waar sinterklaas en PIet meestal snoepgoed in gooit. Op sinterklaasavond kan sinterklaas onverwachts op bezoek komen. Ook wordt er wel chocolademelk en (door de volwassenen) bisschopswijn gedronken.