Kisses » Specials » Muggen

Wat helpt tegen muggen en muggenbulten?

Wat helpt tegen muggen en muggenbulten? Muggen zijn lastige insecten. Vooral in de zomer hebben mensen in Nederland veel last van muggen. In warme landen zijn muggen continu actief. Muggen kunnen behoorlijk steken en in ons land zullen ze meestal onschuldige maar hinderlijke muggenbulten veroorzaken. Jeukbulten en zwelling is het gevolg. De mug is niet altijd onschuldig, bijvoorbeeld de malariamug, die gelukkig in ons land niet voorkomt. Toch komen er in ons land ook muggen voor die voor meer problemen kunnen zorgen dan de gewone mug, zoals de tijgermug, een invasieve exoot. Hoe kan je muggenbeten voorkomen en muggen bestrijden? Muggenbulten kunnen pijn doen en ze jeuken meestal behoorlijk. De bulten zorgen niet alleen voor jeuk maar ook voor zwelling. Een verse muggenbult kan eerst pijn doen en pas daarna gaan jeuken. Door te krabben wordt de zwelling vaak erger. Als je een muggenbult kapot krabt kan de huid gaan ontsteken.

Muggenbult op je oog

Vooral een muggenbult op het oog kan pijnlijk zijn en een opgezet oog veroorzaken. Een dik oog van een muggensteek kan zeker wel een paar dagen voor zwelling zorgen. Het lijkt dan alsof je een flinke klap op je oog gehad hebt.

Waarom muggen juist jou steken?

Vooral in de zomer zijn er veel muggen en door openstaande ramen en deuren weten muggen gemakkelijk binnenshuis te komen en op zoek te gaan naar mensen (en huisdieren) om hen te steken en hun bloed op te zuigen. Muggen komen op lichaamswarmte en geur af, maar ook detecteren ze precies waar mensen of dieren slapen door op de diepe ademhaling van zoogdieren (waaronder mensen) af te gaan. Ook mensen met bloedgroep O zouden volgens een Japans onderzoek gevoeliger zijn voor muggensteken, omdat muggen aan die bloedgroep de voorkeur zouden geven qua smaak. Als je bier gedronken hebt, vinden muggen je bloed ook lekkerder, en als je zwanger bent word je ook vaker gestoken. Ook na het sporten zal je eerder gebeten worden door muggen dan mensen die niet gesport hebben.

Muggen bestrijden

Mensen doen er veel aan om muggen te bestrijden. Je kunt muggenbulten voorkomen met allerlei middeltjes, waaronder middelen die muggen doden en middeltjes die door geur muggen op afstand moeten houden. Een klamboe rondom je bed zorgt ervoor dat muggen niet bij je kunnen komen als je slaapt, en met een eenvoudige vliegenmepper kan je muggen eenvoudig doodslaan.
Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?

Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?

Muggen steken graag op plaatsen waar de huid dun is. Dan kunnen ze het snelst bij het bloed. Daarom kan een mug ook ontdekken dat je oogleden gemakkelijk aan te prikken zijn, de huid van de oogleden i…
De tijgermug, en andere invasieve exoten

De tijgermug, en andere invasieve exoten

De tijgermug is al vaak in het nieuws geweest. De mug is door toedoen van de mens onder andere in Italië, België en Nederland terecht gekomen en voelt zich thuis. De tijgermug kan ziektes veroorzaken.…
Muggen bestrijden en muggensteken voorkomen

Muggen bestrijden en muggensteken voorkomen

Hoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende gevolgen van muggensteken. Je krijgt jeukende muggenbulten, pijn, zwelling, en…
Gepubliceerd door Kisses op 11-10-2017, laatst gewijzigd op 12-10-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FotoshopTofs, Pixabay
  • https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/muggen-geprikt-redenen/